دورية أكاديمية

EFFECT OF DIETARY POMEGRANATE(Punica granatum) PEEL POWDER SUPPLEMENTATION ON GROWING RABBITS PERFORMANCE.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EFFECT OF DIETARY POMEGRANATE(Punica granatum) PEEL POWDER SUPPLEMENTATION ON GROWING RABBITS PERFORMANCE.
Alternate Title: تأثيراستخدام مسحوق قشور الرمان فى عليقة ما قبل الفطام على آداء الأرانب النامية (Arabic)
المؤلفون: Mady, M. S., Tawfeek, F. A., Attia, Kh. M., Awadien, Nasra B., Abd EL-Lateif, A . I.
المصدر: Egyptian Poultry Science Journal; 2016, Vol. 36 Issue 4, p1031-1047, 17p
مصطلحات موضوعية: RABBIT feeding & feeds, RABBIT breeding, POMEGRANATE, ANIMAL weaning, ANIMAL mortality
Abstract (English): The objective of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation of Pomegranate Peel powder (ppp) on growth performance, caecal microbial activity, mortality rate, carcass characteristics and economic efficiency of growing APRI line rabbits by using three iso-nitrogenous (16% CP),iso-caloric (2500Kcal/Kg),diets supplemented with(0,1.5 % and 3% ppp). Twenty five pregnant multiparous APRI does were randomly divided into five experimental groups ( kits of 5 does / each).The experimental data were collected on two periods, pre-weaning (3-5 weeks ) and post-weaning (5-10 weeks) Five feeding treatments were performed by using three tested diets. Results obtained could be summarized as follow :Through Pre-weaning period, the results showed that rabbits fed diet of prw 1.5% and 3%ppp recorded the highest values of daily weight gain, daily feed intake as compared to those fed the control diet (27.16 and 27.02 vs.21.71 gm, p<0.001) and 26.96 and 29.49 vs.27.57 gm ) respectively .Meanwhile feed conversion ratio was improved (1.10 and 1.09 vs.1.27) and mortality rate were decreased (2.56% and 3.57% vs. 9.10% ) respectively. During the Post-weaning period, inclusion of ppp whether 1.5 % or 3% in the diet leads to marked improvement of caecal eco-system through decreasing significantly numbers of pathogenic bacteria and justifying each of (PH) values, ammonia concentration and VFAs profile in the caecum toward healthy circumstances . increasing significantly final body weight, daily weight gain, and performance index, appreciable improvement of feed conversion ratio, carcass characteristics, meat composition and economic efficiency, while mortality were significantly decreased. It could be concluded that, highest benefits of pomegranate peel powder supplementation were observed as it was included in growing rabbit diets at levels 1.5% or 3% from two weeks before weaning leading to improve the growth performance and decrease mortality through pre- and post- weaning periods until 10 weeks of age. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أجريت هذه الدراسة بهدف تقييم تأثير اضافة مسحوق قشور الرمان الى العليقة على الآداء الانتاجى والنشاط الميكروبى للاعور و نسبة النفوق وصفات الذبيحة والكفاءة الاقتصادية للارانب النامية ، وذلك باستخدام ثلاثة علائق متساوية فى محتواها من كل من البروتين والطاقة(16% بروتين خام ، 2500 كيلو كالورى / كجم علف) مضافا اليها المستويات ( صفر ،1.5% ،3%) مسحوق قشور الرمان أستخدمت 25 من أمهات الأرانب الأبرى العشار ،قسمت عشوائيا الى 5 مجموعات (امهات / مجموعة) ، فى نهاية الاسبوع الثاني تم رصد عدد النتاج لكل مجموعة و كان22، 39، 29، 22، 22( لمجاميع الأمهات من 1 الى5 على التوالى) ، وتم تخصيص هذه الأعداد لخمسة من المعاملات الغذائية باستخدام الثلاثة علائق التجريبية كما يلى: الكنترول : 22 نتاج غذيت على عليقة لا تحتوى على مسحوق قشور الرمان (3-10 اسابيع) 1.5% PrW: نتاج غذيت على عليقة تحتوى على 1.5% مسحوق قشور الرمان (3-5 اسابيع).3%PrW: 29 نتاج غذيت علي عليقة تحتوي علي 3٪ مسحوق قشور الرمان (5-7 اسابيع).1.5% PoW: نتاج غذيت على عليقة تحتوى على 1.5% مسحوق قشور الرمان (5-7 اسابيع). 3% PoW: نتاج غذيت على عليقة تحتوى علي 3٪ مسحوق قشور الرمان (5-7اسابيع). تم دراسة القياسات خلال فترتين : الأولى ما قبل الفطام(3-5 اسابيع واعتبرت فيها المعاملات 4و 5 ضمن الكنترول حيث أعيد تقسيمها بعد الفطا) ، والثانية ما بعد الفطام (5-10 اسابيع و تلخصت النتائج فيما يلى: قبل الفطام : حققت الارانب المغذاة على عليقة محتوية على 1.5% و 3% مسحوق قشور الرمان زيادة معنوية فى كل من متوسط الوزن عند الفطام (598، 599 جرام مقابل 526 جرام/ يوم للكنترول) ومعدل الزيادة اليومية فى وزن الجسم (27.6، 27.2 مقابل 21.7 جرام/يوم للكنترول)، صاحبها تحسن معنوى فى معدل التحويل الغذائى (1.10: 1 ،1.09: 1 مقابل 1.27: 1 للكنترول)، اقل نسبة نفوق قد سجلت للارانب المغذاة على علائق تحتوى على مسحوق قشور الرمان (2.56، 3.57% مقابل 9.10% للكنترول). بعد الفطام : أدت اضافة مسحوق قشور الرمان الى العليقة سواء بالمستوى 1.5% أو 3% خاصة عند اضافته مبكرا(ابتداء من عمر 21 يوم) الى تحسن ملحوظ فى نشاط الاعور من خلال تقليل اعداد البكتريا الضارة و ضبط قيم (PH) وتركيز الأمونيا وتركيز الأحماض الدهنية الطيارة كدلائل على ظروف صحية جيدة ، وحدوث زيادة معنوية فى وزن الحسم النهائى و الزيادة اليومية فى الوزن ودليل الآداء و الكفاءة الاقتصادية, ، كما ادت الى تحسن معنوى فى كل من معامل التحويل الغذائى وصفات الذبيحة و انخفاض ملحوظ فى نسبة النفوق مقارنة بالكنترول. التوصية : اضافة مسحوق قشور الرمان الى علائق الارانب النامية بالمستوى 1.5% او 3% فى عمر مبكر قبل الفطام يؤدى الى تحسين الآداء وتقليل النفوق خلا ل مرحلتى ما قبل الفطام وما بعده حتى عمر 10 اسابيع. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Egyptian Poultry Science Journal is the property of Egyptian Poultry Science Association and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index