دورية أكاديمية

دراسة إقتصادية لكفاءة إستخدام الموارد الزراعية فى إنتاج اللحوم الحمراء بمحافظة الدقهلية.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: دراسة إقتصادية لكفاءة إستخدام الموارد الزراعية فى إنتاج اللحوم الحمراء بمحافظة الدقهلية. (Arabic)
Alternate Title: An Economic Study of the Efficiency of Using Agricultural Resources in the Production of Red Meat in Dakahlia Governorate. (English)
المؤلفون: حنان فتحى عبد الح
المصدر: Journal of Agricultural Economics & Social Sciences; Nov2020, Vol. 11 Issue 11, p815-823, 9p
مصطلحات موضوعية: ECONOMIC security, FEED quality, INTEREST rates, AGRICULTURAL resources, SMALL farms
Abstract (English): The animal production sector is considered one of the important productive sectors, whether on the national economy or the agricultural sector in which food security and economic development are achieved, as it is the main source of animal protein necessary for the individual's food. The research problem was represented in the increase in the growth rates of red meat consumption as a result of the steady increase in the population in addition to the decrease in production of red meat, which led to the widening of the gap between production and consumption and consequently a decrease in the average per capita share of red meat. In addition, animal production does not receive sufficient attention within the governorate, as it is noticed that the total production of red meat in Dakahlia Governorate is very small, as it was estimated at about 10.63 thousand tons, representing about 1.24% of the total red meat production in the republic, which is about 858 thousand tons. The research aims in general to study and analyze the efficiency of the use of agricultural resources in the production of red meat in Dakahlia Governorate as a main goal through a set of sub-goals, and the research concluded that the production of red meat for the category of senior breeders takes place in the stage of economic production in which production efficiency is achieved. While the production of red meat for small and medium farms category is not done at the stage in which production efficiency is achieved and therefore these elements must be reused and intensified to reach the optimal combination of them and reach the stage of economic production. It was found that the most important problems facing red meat producers include production problems, financing problems, marketing problems, and problems related to agricultural policies. The most important proposals to overcome these problems are that the producer buys feed in the form of raw materials and then is prepared, crushed and presented to the animal in the final form in order to ensure Feed quality. On the other side, the state role is to support the feed, increase guidance and awareness through specialized agencies, to activate laws that criminalize the slaughter of young calves. Reducing the interest rate to encourage work on such projects. The state works to monitor importers for foreign breeds, as the importer imports bad types and distributed them in some markets for the purpose of increasing profit, while others keep the excellent varieties for himself or give them to others at high prices. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): يعتبر قطاع اإلنتاج الحيوانى أحد القطاعات اإلنتاجية الهامة سواء على االقتصاد القومى أو القطاع الزراعى الذى يتحقق به األمن الغذائى والتنمية األقتصادية بإعتباره المصدر الرئيسى للبروتين الحيوانى الالزم لغذاء الفرد ، وتمثلت مشكلة البحث في زيادة معدالت نمو إستهالك اللحوم الحمراء نتيجـة الزيـاده المضطرده في السكان باالضافه الي انخفاض اإلنتاج من اللحوم الحمراء مما ادى الي اتساع الفجـوه بـين اإلنتاج واالستهالك وبالتالي إنخفاض متوسط نصيب الفرد من اللحوم الحمراء ، إضافة الى ذلك فان اإلنتاج الحيوانى ال ينال اإلهتمام الكافى داخل المحافظة حيث يالحظ أن إجمالى االنتاج من اللحوم الحمراء بمحافظة الدقهلية ضئيل جدا ً حيث قدربحوالى 01.36 ألف طن تمثل نحو 1..3 %من جملة إنتاج اللحوم الحمراء بالجمهورية والبالغة حوالى 858 ألف طن، يستهدف البحث بصفة عامة دراسة وتحليل كفاءة إستخدام الموارد الزراعية فى إنتاج اللحوم الحمراء بمحافظة الدقهلية كهدف رئيسي وذلك من خالل مجموعة من األهداف الفرعية،وتوصل البحث الى أن إنتاج اللحوم الحمراء لفئة كبار المربين يتم فى مرحلة االنتاج االقتصادى التى يتحقق فيها الكفاءة اإلنتاجية، بينما إنتاج اللحوم الحمراء لفئة المزارع المتوسطة والصغيرةال يتم فى المرحلة التى يتحقق فيها الكفاءة اإلنتاجية وعلية البد من إعادة إستخدام تلك العناصر وتكثيفها للوصول إلى التوليفة المثلى منها والوصول إلى مرحلة اإلنتاج اإلقتصادى، .وتبين أن أهم المشاكل التي تواجه منتجي اللحوم الحمراء تشمل المشاكل االنتاجيه، والمشاكل التمويلية ، والمشاكل التسويقية، والمشاكل المتعلقة بالسياسات الزراعية كانت أهم المقترحات للتغلب على هذه المشكالت هي قيام المنتج بشراء األعالف في صورة مواد خام ثم يتم تجهيزها وجرشها وتقديمها للحيوان في الصورة النهائية وذلك لضمان جودة األعالف، وأن تقوم الدولة بدعم العلف وزيادة اإلرشاد والوعي عن طريق األجهزة المتخصصة ، تفعيل القوانين التي تجرم ذبح العجول الصغيرة. ، خفض سعر الفائدة لتشجيع العمل في مثل هذه المشاريع. وقيام الدولة بالعمل على رقابة المستوردين للسالالت األجنبية حيث أن المستورد يقوم باستيراد أنواع غير جيده ويتم توزيعها في بعض األسواق بغرض زيادة الربح والبعض األخر منهم يحتفظ باألصناف الممتازة لنفسه أو يعطيها لغيره بأسعار مرتفعة فتزيد التكاليف على المنتج. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Journal of Agricultural Economics & Social Sciences is the property of Egyptian National Agricultural Library (ENAL) and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:20903634
DOI:10.21608/jaess.2020.141876