دورية أكاديمية

Response of some Cultivars of Barley to Humic Acid under Saline Soil Conditions - Siwa Oasis.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: Response of some Cultivars of Barley to Humic Acid under Saline Soil Conditions - Siwa Oasis.
Alternate Title: إستجابة بعض أصناف الشعير لحمض الهيوميك تحت ظروف األراضي الملحية–واحة سيوة. (Arabic)
المؤلفون: El-Aziz, M. A. Abd
المصدر: Journal of Plant Production; Oct2023, Vol. 14 Issue 10, p453-459, 7p
مصطلحات موضوعية: HUMIC acid, SOIL salinity, CULTIVARS, SUSTAINABLE agriculture, BARLEY farming, BARLEY
مصطلحات جغرافية: JIZAH (Egypt), EGYPT
Abstract (English): The goal of this study was to use the normalized differential vegetation index to forecast the harvest of several barley cultivars. the two years experiments were carried out during the barley growing season of 2020/2021 and 2021/2022 at Siwa Oasis, Egypt to investigate in the effects of humic (HA) without humic (HA0), 1 kg/ha humic (HA1), 2 kg/ha humic (HA2) and 3 kg/ha humic (HA3) in the yield related traits of barley cultivars of Giza 128 (V1), Giza 129 (V2), Giza 132 (V3), Giza 133 (V4), Giza 2000 (V5), S (V6), B (V7), H (V8), O (V9) and BL (V10) and which were obtained from Spanish origins were used in this study, under new reclaimed sandy soil and salinity water conditions. All evaluated characters were greatly by using either humic acid or humectants 3 kg/ha. The Giza 132 barley cultivar achieved the maximum grain output over the course of two seasons (4297 kg/ha in the initial 4135 kg/ha in the second). However, the barley cultivar Giza 132 with treatment of 3 kg/ha humic acid under the Siwa Oasis of Egypt might generate the most economically viable amounts of barley grain and straw. These results offer a thorough grasp of the advantages that humic acid offers for creating sustainable agriculture. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أجريت تجربتين حقليتين تحت ظروف االراضى الرملية المستصلحة حديثا بمنطقة واحة سيوة، مرسى مطروح خالل موسمى 2021/2020 و 2022/2021 على التوالى وذلك بهدف دراسة تأثير حامض الهيوميك على انتاجية بعض أصناف الشعير. وكانت معامالت الدراسة كما يلى: -1عشرة اصناف من الشعير: االصناف المصرية ) جيزة 128 – 129 – 132 – 133 – 2000( . -2 اربعة معامالت ارضيةبحمض الهيوميك: ) بدون اضافة ، 1 كجم / هكتار 2، كجم / هكتار واخيراً 3 كجم / هكتار) .أظهرت النتائج ما يلى :زادت جميع الصفات بشكل كبير باستخدام حمض الهيوميك 3 كجم / هكتار. حقق صنف الشعير جيزة 132 أقصى إنتاج للحبوب على مدار موسمين 4297 كجم / هكتار في األول و 4135 كجم / هكتار في الثانى. أخيرا،ً توصى هذه الدراسة أهمية صنف الشعير جيزة 132 عند االضافة االرضيةبحمض الهيوميك 3 كجم / هكتار بمنطقة واحة سيوة قد انتج أكثر كميةمجديةاقتصادًيا للمزايا التي يوفرها حمضالهيوميك من حبوب الشعير والقش. توفر هذه النتائج فهما إلحداث زراعة مستدامة. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Journal of Plant Production is the property of Egyptian National Agricultural Library (ENAL) and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:20903669
DOI:10.21608/jpp.2023.226051.1257