دورية أكاديمية

EFFECT OF CR-METHIONINE AND PEPPERMINT OIL ON THE PRODUCTIVE PERFORMANCE OF BROILER CHICKS RAISED UNDER HEAT STRESS CONDITIONS.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EFFECT OF CR-METHIONINE AND PEPPERMINT OIL ON THE PRODUCTIVE PERFORMANCE OF BROILER CHICKS RAISED UNDER HEAT STRESS CONDITIONS.
Alternate Title: تأثير الكروميوم مثيونين ، زيت النعناع على الأداء الانتاجي لدجاج اللحم تحت تأثير ظروف الاجهاد الحراري. (Arabic)
المؤلفون: Dosoky, Waleed M., Zahran, Soliman M., Ghaleb, Samia M., Khalifah, Mohamed M.
المصدر: Egyptian Poultry Science Journal; Jun2024, Vol. 44 Issue 2, p219-229, 11p
مصطلحات موضوعية: OXIDANT status, WEIGHT gain, DIETARY supplements, ABDOMINAL adipose tissue, BLOOD cholesterol
Abstract (English): A total of 225 7-day-old Ross 308 chicks were randomly assigned to nine groups consisting of 25 birds each. In a completely randomized design, each treatment was repeated 5 times with 5 chicks. The following diets were used as treatments: providing merely a basic meal without additives and acting as a control group,, the 2nd and 3rd were received basal diet supplemented with Chromium-l-methionine complex (Cr-Meth) at a dose 0.3 and 0.4 gm/kg diet, the 4th and 5th were received basal diet supplemented with peppermint oil (PO) at a dose 0.6 and 0.8 gm/kg diet, while 6th, 7th, 8th and 9th were given the basal diets supplemented with a combination of Cr-Meth (0.3 and 0.4 gm/kg diet) and PO (0.6 and 0.8 gm/kg diet), respectively. The results showed that the best values of body weight, body weight gain, feed intake and feed conversion ratio were recorded in T7, T9, T3 and T8, respectively. The relative weights of gizzard, liver, heart, and spleen were non-significantly (P≤0.05) affected expect relative weight of bursa and abdominal fat which were significantly (P≤0.05) affected by tested materials and their mixture. Different additives added alone or in combination significantly (P < 0.01) reduced serum total cholesterol and triglycerides. Exposing birds to high temperature conditions resulted in elevated (P ≤ 0.05) serum malondialdehyde as presented in the control one, however, it was significantly decreased by all dietary treatments. Besides, numerical increase in serum total antioxidant capacity was observed due to supplementation of different feed additives. In conclusion, dietary inclusion of Cr-Meth and PO could be applied as an antioxidants in broiler chicks’ diets under heat stress conditions. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): تم تقسيم إجمالي عدد مائتين وخمسة وعشرين كتكوت من دجاج اللحم روس ۳۰۸ عمر سبع أيام عشوائيا إلى تسع معاملات، في كل معاملة ٢٥ كتكوت وكل معاملة مقسمة إلى خمس مكررات (5) كتكوت / مكررة في تصميم عشوائي كامل - وكانت المعاملات التجريبية كما يلي :- المجموعة الأولى غذيت على علف بدون اضافات وكان يشكل مجموعة الكنترول المجموعتين الثانية والثالثة غذيت علي العليقة الاساسية مع اضافة مركب الكروميوم ميثيونين (Meth-Cr بمعدل 0.3 و 0.4 جم كجم علف و المجموعتين الرابعة والخامسة غذيت على العليقة الاساسية مع اضافة زيت النعناع (PO) بمعدل 0.6 و 0.8 جم / كجم من العلف المقدم . في حين تغذت المجموعات السادسة والسابعة والثامنة والتاسعة على العليقة الاساسيه مضاف خليط من ( - Meth بمعدل 0.3 و 0.4 جم / كجم علف و (PO) بمعدل 0.6 و 0.8 جم / كجم من العلف المقدم التوالي . اظهرت النتائج ان افضل قيمه للوزن الحي ومعدل الزيادة في الوزن الحي والعلف الماكول ومعدل التحويل الغذائي سجلت في المجموعات T8,13,19,7 على التوالي. لم تتأثر الأوزان النسبية لكل من القونصة الكبد، القلب والطحال بالمواد المختبرة وخليطها بإستثنا ء الوزن النسبي لغدة البرسا ودهون البطن التي تأثرت بشكل معندوي. انخفضت مستويات الكولسترول الكلي والدهون الثالثية بشكل معنوي باضافة المواد المختبره او وخليطها. تعرض الطيور لظروف درجات الحرارة العالية ادي إلى زيادة في مركب المالون داى الدهيد (MDA) في المجموعة الكنترول بينما إنخفض هذا المركب في كل المعاملات التجريبية ، هذا بالإضافة إلى وجود زيادة عددية في القدرة التأكسدية الكلية للطائر (TAC) بسب الاضافات الغذائية المختلفة . يستنتج مما سبق : إمكانية إستخدام كل من الكروميوم - مثيونين أو زيت النعناع أو مخلوطهما كمضادات للأكسدة في علائق كتاكيت اللحم تحت ظروف الإجهاد الحراري. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Egyptian Poultry Science Journal is the property of Egyptian Poultry Science Association and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:20900570
DOI:10.21608/epsj.2024.362994