دورية أكاديمية

EARLY WEANING OF PIGEON SQUABS.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EARLY WEANING OF PIGEON SQUABS.
Alternate Title: الفطام المبكر لزغاليل الحمام. (Arabic)
المؤلفون: Abdel-Azeem, A. F., Amer, A. A., Shama, T. A., Abbas, W. A.
المصدر: Egyptian Poultry Science Journal; 2016, Vol. 36 Issue 1, p205-232, 28p
مصطلحات موضوعية: PIGEONS, SOY flour, ABDOMINAL adipose tissue, ADIPOSE tissues, LIPIDS
Abstract (English): The main objective of this study was to increase the reproductive performance and profitability of pigeons by weaning of squabs at 3rd d post-hatching. If parents did not need to feed their squabs for about 28 d more eggs would be obtained from each pair of pigeons, where new laying cycle is initiated after weaning. In the first 3 d of life it is very difficult to weaning squabs because they completely dependent on pigeon crop milk (PCM), which contains immunoglobulin and other unknown compounds necessary for survival. However, at the end of 3rd d of nestling period crop milk replacer (CMR) can be made and successfully given for squabs till the end of growth period. A total number of 135 squabs (36.01±1.7g) were taken at the end of 3rd d post-hatching, which was randomly divided into 3 groups (45 squabs / group) with 3 replicates containing 15 squabs for each. The previous weaning groups compared with the PCM which contains 45 squabs leaved with their parents as a control group. The weaning groups were artificially fed by 3 different CMR containing 42.14, 44.15 and 48.12 % CP and 3277.5, 3308.7 and 3371.1 ME kcal/kg. Squabs were hand fed with CMR slurries composed of soya flour based diet, with added gluten, eggs, powder milk, yeast, and supplemental minerals, vitamins and oil. Eggs and powder milk were added to duplicate the nutrient composition of CMR. In the first stage of weaning (3 - 14 d), CMR were given for squabs containing 14% diet and 86% water by weight, followed by 20 % diet and 80 % water for the next growth period (15-28 d). Results indicated that early weaning is a new method to increase frequency of reproduction of parent stock, where annual squab production increased. Growth rate of weaning squabs was not negatively (P≤0.05) affected by hand feeding compared to PCM group. However, growth rate for either PCM or CMR groups was quick until d 14 and then progressively decreased afterwards, where the negative growth rate occurs at the 5th wk. There were significant (P≤0.05) differences observed for most blood parameters due to feeding CMR. While, insignificant differences observed for most carcass traits, with exception of body weight, spleen, wing and abdominal fat weight percentages. However, CP % and EE % in whole carcass insignificantly affected due to feeding CMR. In general, it could be concluded that squabs have been successfully hand-reared by using CMR, where the major benefit seen with the applying early weaning is providing an economical benefit by allowing more squabs at the end of the year and increase overall fecundity. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أجريت هذه الدراسة بهدف تحسين الآداء التناسلي و زيادة العائد الانتاجى من الحمام وذلك بفطام الزغاليل المبكر في اليوم الثالث من الفقس. حيث أن الآباء إذا لم تكن في حاجة لتغذية صغارها لمدة ٢٨ يوم فإن انتاج البيض يزيد لكل زوج وذلك باعاده الدوره التناسليه بعد فطام الزغاليل. في الأيام الثلاثة الأولي يكون من الصعب جدا فطام الزغاليل لأنها تعتمد كليا علي اللبن الحويصلي للحمام و الذي يحتوي علي الجلوبيولينات المناعية و مركبات أخري غير معروفة لازمه للحياه. وفى نهاية اليوم الثالث من التحضين يمكن عمل البديل الصناعي للبن الحمام و تغذية الزغاليل عليه بنجاح حنئي نهاية فترة النمو. في هذه التجربة تم اخذ عدد ١٣٥ زغلول في نهاية اليوم الثالث من التحضين بمتوسط وزن (01.٣٦ جم± 1.7 ) حيث تم تقسيم هذا العدد عشوائيا إلي 3 مجاميع بكل مجموعة ٤٥ زغلول مقسمة إلي ثلاثة مكررات بكل مكررة ١٥ زغلول. وتمت مقارنه المجموعات الثلاثه السابقه بمجموعه الكنترول والتى غذيت بواسطه الاباء وكان عدد الزغاليل فى هذه المجموعه ٤٥ زغلول. غذيت الثلاث مجموعات على ثلاث بدائل للبن الصناعى والذى احتوى على ١٤,٤٢، ١٥,٤٤ ، ١٢,٤٨ % بروتين خام ،٥, ٣٢٢٧ ، ٧,٣٣٠٨ ،١,٣٣٧١ كيلو كالورى/كجم غذاء .وغذيت الزغاليل على بديل اللبن الصناعي المكون أساسا من الصويا المعاملة حراريا مع إضافة الجلوتين و البيض و اللبن المجفف والخميرة و مخلوط الأملاح و الفيتامينات مع اضافه الزيت الى بديل اللبن الصناعى. تم إضافة البيض و اللبن المجفف لمضاعفة القيمة الغذائية في المرحلة الأولي من الفطام (٣ - ١٤يوم) غذيت الزغاليل علي اللبن الصناعي مخففا بنسبة ١٤% غذاء مجفف و ٨٦% ماء مقطر بينما فى المرحلة الثانية (١٥ - ٢٨ يوم) كانت النسبة ٢٠ % غذاء مجفف و ٨٠ % ماء مقطر. تم تسجيل معدل النمو اليومي و الفذاء المستهلك و مقارنتها بالزغاليل التي تركت مع آبائها (الكنترول) .معدل النمو في الزغاليل لم يتأثر معنويا بالفطام المبكر مقارنة بالزغاليل التي تركت مع آبائها. كان أعلي معدل للزيادة الوزنية في الأسبوع الثاني و يقل بالتدريج حيث يكون معدل النموفى الاسبوع الخامس منعدم تقريبا. لوحظت فروق معنوية في معظم قياسات الدم للزغاليل الناتجة من الفطام المبكر بينما لم تكن هناك فروق معنوية في معظم قياسات الذبيحة باستثناء وزن الجسم و الطحال و الأجنحة و دهون البطن. أيضا لم تلاحظ فروق معنوية في نسبة البروتين الخام و الدهن الخام في الذبيحة نتيجة للتغذية علي البديل الصناعي لللبن. عموما أشارت النتائج إلي أن الفطام المبكر للزغاليل هو طريقة جديدة لزيادة الإنتاج من قطيع الآباء و زيادة عدد الزغاليل المنتجة سنويا ويمكن ان تفطم زغاليل الحمام بنجاح بتغذيتها على بديل اللبن الحويصلي مما يعظم من الناحيه الاقتصادية بزيادة عدد الزغاليل المنتجة سنويا و زيادة الخصوبة. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Egyptian Poultry Science Journal is the property of Egyptian Poultry Science Association and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:20900570
DOI:10.21608/epsj.2016.33249