دورية أكاديمية

EFFECT OF GIBBERELLIN AND SOME ANTIOXIDANTS PRE-HARVEST FOLIAR APPLICATION ON YIELD, FRUIT QUALITY AND SHELF LIFE OF WASHINGTON NAVEL ORANGE.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EFFECT OF GIBBERELLIN AND SOME ANTIOXIDANTS PRE-HARVEST FOLIAR APPLICATION ON YIELD, FRUIT QUALITY AND SHELF LIFE OF WASHINGTON NAVEL ORANGE.
Alternate Title: محصول وجودة ثمار وفترة التسويق لثمار البرتقال بسرة واشنجطون وتأثرها بالإضافة الورقية قبل الحصاد بأحماض الجبريليك والستريك والأسكوربيك والسالسيلك (Arabic)
المؤلفون: El-Khayat, Halah M. I.
المصدر: Zagazig Journal of Agricultural Research; 2018, Vol. 45 Issue 2, p477-494, 18p
مصطلحات موضوعية: FRUIT quality, EFFECT of gibberellins on plants, SHELF-life dating of food, ANTIOXIDANTS, CHLOROPHYLL
Abstract (English): The present study was conducted during 2015and 2016 seasons on ten years old Washington navel orange trees grown in clay soil. Trees were sprayed three times in July, September and November with gibberellic acid at 30 ppm as well as ascorbic acid, citric acid and salicylic acid each at 400ppm (for the three doses) in order to investigate their effect on tree yield and fruit quality characteristics at harvest and during shelf life (7-14 days). Trees were harvested on the end of February (late season). All sprayed substances delayed fruit peel ageing, fruit color break and decreased pre-harvest fruit drop. Also, results indicated that gibberellic acid treatment increased canopy volume index, shoot length, fruit peel thickness, leaf calcium and fruit peel resistance. Moreover ascorbic acid sprays led to an access in fruit length, fruit diameter, leaf nitrogen, potassium and calcium, Vitam. C, TSS, TSS/acid ratio, leaf area and chlorophyll a and b contents. Ascorbic and citric acid treatments gave higher trunk across, total and reducing sugars. Salicylic acid application enhanced, yield, fruit peel thickness, acidity and fruit peel resistance. Applying previous antioxidants then storaging at room temperature for a week and two weeks revealed that ascorbic acid application increased, Vitam. C, TSS, TSS/acid ratio and total sugars of fruits during shelf life after 1-2 weeks. Also, ascorbic and citric acid treatments increased reduced and unreduced sugars. Citric acid spraying led to an increase of weight loss than all other treatments. Gibberellic and salicylic acid application enhanced fruit peel resistance. All antioxidants treatments reduced decay during shelf life as compared with control. The TSS, TSS/acid ratio, total and non reducing sugars, fruit weight loss percentage and decay of citrus fruits were increased, whereas acidity, reduced sugar and fruit peel resistance were gradually and significantly decreased by increasing storage periods. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أجريت هذه الدراسة خلال موسمي 2015/2016، 2016/2017 على أشجار البرتقال أبو سرة عمر 10 سنوات ومنزرعة بمزرعة خاصة بمركز كفر الدوار محافظة البحيرة لدراسة تاثير الاضافة الورقية لحمض الجبريليك30جزء فى المليون والاسكوربك والستريك والسالسليك بتركيز 400 جزء فى المليون وذلك فى بداية شهر يوليو وسبتمبر ونوفمبر (لدفعات الرش الثلاثة) لدراسة تأثيرها على المحصول وإطالة عمر الثمار بغرض الإحتفاظ بصفات جودة الثمار لزيادة قدرتها التسويقية بدون فقد اقتصادى، جمعت ثمار البرتقال بسرة فى ميعاد متأخر (نهاية فبراير)، وقد أظهرت النتائج أن جميع المواد المستخدمة أدت إلى تأخير حدوث ليونة الثمار وانكسار اللون الأخضر مع انخفاض نسبة تدهور القشرة، أدت بعض المعاملات أيضًا إلى زيادة محتوى الثمار من المواد الصلبة الذائبة الكلية والسكريات وفيتامين ج، وقد أظهرت النتائج أن إضافة حامض الجبريليلك أدت إلى زيادة محيط الشجرة وطول الأفرع وسمك القشرة والكالسيوم فى الورقة ومقاومة قشرة الثمار، بينما أدى الرش بحمص الاسكوربك إلى زيادة طول وقطر الثمار ومحتوى الأوراق من النتروجين والبوتاسيوم والكالسيوم وإلى زيادة محتوى الثمار من المواد الصلبة الذائبة الكلية وفيتامين ج ونسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية/الحموضةـ وأدت المعاملة بحمض الستريك لزيادة مساحة الورقة، كما أدت إضافة كل من حمض الاسكوربك والستريك لزيادة محيط الجذع وكذلك السكريات الكلية والمختزلة فى حين أدت إضافة حمض السالسيليك لزيادة محتوى الأوراق كلوروفيل a&b والمحصول وسمك القشرة وحموضة الثمار ومقاومة قشرة الثمار، أظهرت النتائج أيضاً أن الإضافة الورقية لحمض الجبريليك بتركيز 30 جزء فى المليون وأحماض الاسكوربك والستريك والسالسليك بتركيز 400 جزء فى المليون غلى الأشجار ثم التخزين على درجة حرارة الغرفة لمدة أسبوع وأسبوعين أن المعاملة بحامض الاسكوربك أدت إلى زيادة المواد الصلبة الذائبة الكلية و فيتامين ج ونسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية /الحموضة والسكريات الكلية وأدت المعاملة بحمض الستريك لزيادة الفقد فى وزن الثمار أثناء فترة التخزين بينما أدت إضافة حامض الجبريليك إلى زيادة سمك القشرة أثناء فترة التخزين، كان لجميع المعاملات تأثيرًا إيجابيًا على تقليل تلف الثمار أثناء فترة التخزين مقارنة بالكنترول، أيضًا أظهرت النتائج لذلك زيادة معنوية فى نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية ونسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية/الحموضة والسكريات الكلية والغير المختزلة وكذلك فقد وزن الثمار وتلفها بينما أظهرت نقص السكريات المختزلة ومقاومة القشرة تدريجيا بزيادة فترة التخزين. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Zagazig Journal of Agricultural Research is the property of Egyptian National Agricultural Library (ENAL) and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:11100338
DOI:10.21608/zjar.2018.49172