دورية أكاديمية

UTILIZATION OF OLIVE CAKE BY-PRODUCT FOR IMPROVEMENT OF SHELF LIFE AND QUALITY OF CHICKEN MEAT.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: UTILIZATION OF OLIVE CAKE BY-PRODUCT FOR IMPROVEMENT OF SHELF LIFE AND QUALITY OF CHICKEN MEAT.
Alternate Title: استخدام مختلف تفل الزيتون فى تحسين العمر التخزيني وجودة لحوم الدجاج (Arabic)
المؤلفون: Badawy, Waleed Z., Saleh, A. A.
المصدر: Zagazig Journal of Agricultural Research; 2018, Vol. 45 Issue 5, p1701-1709, 9p
مصطلحات موضوعية: OLIVE oil, MEAT quality, FATTY acids, OLEIC acid, MEAT byproducts
Abstract (English): Olive oil extraction a remaining cake rich in oil that can be used in chicken diets. The objectives of this study are to determine the chemical composition, minerals and fatty acid composition of olive cake (OC). The effect of addition of OC (2 and 4%) to chicken diets on the sensory evaluation, oxidative stability (OS) and bacteriological activity of chicken meat during 15 days storage period at 4°C were also investigated. The,results indicated that, the ether extract and crude fiber contents of OC were 12.57 and 50.87%. respectively. In addition, OC contained high percentage of minerals such as K, Mg, Ca and P.. In contrast, analysis of fatty acids using GLC revealed that the unsaturated oleic acid (18:1) was predominant (72.1%). Moreover, OS of chicken meat fed on 4% olive cake was significantly higher than that of 2% olive cake during the storage period (15 days). It can be concluded that OC is considered as a good by-product of nutrients and addition of OC in the chicken diet had an influence on reducing of lipid oxidation and delaying colour and odour deterioration in chicken meat during the storage period. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): تفل الزيتون المتبقي بعد استخلاص زيت الزيتون غني في محتواه من الزيت الذي يمكن أن يستخدم في وجبات الدجاج، أجريت هذه الدراسة بهدف تقدير كل من التركيب الكيماوي، محتوى المعادن وتركيب الأحماض الدهنية في تقل الزيتون، أيضاً دراسة تأثير إضافة نسبة 2 و 4% تفل الزيتون إلى وجبات الدجاج على الخواص العضوية الحسية، الثبات التأكسدي والنشاط الميكروبي في لحوم الدجاج المخزن على درجة حرارة 4 مْ لمدة 15 يوم تخزين، واشارت النتائج إلى أن محتوى الزيت والألياف الخام كان 12.57 و 50.87% على الترتيب، بالإضافة إلى ذلك، تفل الزيتون يحتوي على نسبة عالية من المعادن (الكالسيوم، البوتاسيوم، الماغنسيوم والفوسفور)، على الجانب الأخر، تحليل الأحماض الدهنية بواسطة التحليل الكروماتوجرافي يشير إلى أن حامض الأوليك هو الحامض الرئيسي بنسبة 72.1%، قيم البيروكسيد والثيوبارابيوترك للحوم الدجاج المغذى على 4% تفل زيتون أقل معنويا من ۲% تفل زيتون أثناء فترة التخزين (15 يوم)، ويمكن تلخيص أن تفل الزيتون يعتبر مخلف جيد للمغذيات وإضافة تفل الزيتون إلى وجبات الدجاج له تأثير على خفض اكسدة الدهون وتأجيل تدهور لون ورائحة لحوم الدجاج اثناء فترة التخزين. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Zagazig Journal of Agricultural Research is the property of Egyptian National Agricultural Library (ENAL) and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:11100338
DOI:10.21608/zjar.2018.48437