دورية أكاديمية

EFFECT OF DIETARY GINGER AND CINNAMON OILS SUPPLEMENTATION ON GROWING JAPANESE QUAIL PERFORMANCE.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EFFECT OF DIETARY GINGER AND CINNAMON OILS SUPPLEMENTATION ON GROWING JAPANESE QUAIL PERFORMANCE.
Alternate Title: تاثير إضافة زيت الزنجبيل والقرفة على أداء السمان اليابانى الناس (Arabic)
المؤلفون: Ahmed, Eman M., Attia, A. I., Ibrahem, Zenat A., Abd El-Hack, M. E.
المصدر: Zagazig Journal of Agricultural Research; 2019, Vol. 46 Issue 6, p274-283, 10p
مصطلحات موضوعية: JAPANESE quail, QUAILS, CINNAMON, GINGER, DIETARY supplements, WEIGHT gain, BODY weight
Abstract (English): This experiment was conducted to study the effect of dietary antibiotic and essential oil supplementation on growth performance ]live body weight (LBW), daily body weight gain (LBWG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR)[ and carcass characteristics of growing Japanese quail. A total number of 360 one week old Japanese quail chicks were randomly distributed into 8 treatment groups each of 45 chicks with three replicates )15 chicks each). Chicks of all experimental groups had nearly the same average initial weight. The 1st group was fed the basal diet without supplementation as control, the 2nd was fed the basal diet supplemented with 0.50g antibiotic (colistine)/kg diet. The 3rd and 4th groups were fed the basal diet supplemented with 0.50 ml and 1.0 ml ginger oil (GO)/kg diet, respectively. The 5th and 6th groups were fed the basal diet supplemented with 0.5 ml and 1.0 ml cinnamon oil (CO) /kg diet, respectively. The 7th and 8th groups were fed the basal diet supplemented with 0.50 ml and 1.0 ml /kg mixture of GO plus CO (1:1), respectively. Results showed that chicks received 0.25 ml GO and 0.25 ml CO/kg diet had significantly (P<0.05) higher LBW compared with those received 0.5 g antibiotic /kg diet. Daily body weight gain significantly (P<0.05) increased when birds received diets containing different levels of GO or CO and 0.25 ml GO +0.25 ml CO/kg diet as compared with birds received 0.5 g antibiotic/kg diet. No significant differences in feed intake were recorded among dietary treatments during all the studied experimental period (1-3, 3-5 and 1-5 weeks of age). The better feed conversion ratio (FCR) value was recorded by chicks fed diet supplemented with 1.0 ml CO/kg diet, while the poorest FCR value was recorded by chicks fed 0.5 g antibiotic /kg. In addition, percent of carcass, dressing and gizzard were significantly (P<0.01) affected by dietary treatments. It could be concluded that GO and CO could act as a good alternative to antibiotics (colistine) in growing Japanese quail diets. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أجريت هذه التجربة للراسة تأثير إضافة المضاد الحيوى والزيوت الأساسية فى الطيقة على أداء النمو (وزن جسم الطانر حى، وزن الجسم اليومى، الغذاء المستهلك ومعامل التحويل الغنائى) وصفات الذبيحة للسمان اليابانى النامى، تم تقسيم ٠ ٣٦ طائر سمان يابانى عمر أسبوع عشوانيأ إلى ٨ معاملات وكل معاملة قسمت الى ٣ مكررات (٥ ١ طانر لكل مكررة)، كان لكتاكيت مجموعات التجربة نفس متوسحد الوزن المببنى نهريبا، تم تغذية المجموعة الاولى على عليقة ببون اى اضافاتا (عليقة الكنترول)، المجموعة الثانية تم تغذيتها على عليقة مخاف لها مضاد حيوى ٥٠.ا جم/كجم عليقة، المجموعة الثالثة والرابعة تم تغذيتها على عليقة مضاف لها ٥٠ ٠ مل و ٠ ١ مل زيت الزنجبيداكجم عليعة، المجموعة الخامسة والسادسة تم تغذيتها على عليقة مضافا لها ٥٠ ٠ مل و ٠ ١ مل زيت القرفة/كجم عليقة، المجموعة السابعة والثامنة تم تغذيتها على عليقة مخاف لها .... مل و١.٠ مل ا كجم عليقة خليط من زيت الزنجبيل وزيت القرفة (١ :١ )، بالترتيب، وبينت النتائج ان كتاكق السمان المفناه على ٢٥.« مل زيت الزنجبيل وه٢.« مل زيت القرفة/كجم عليقة سجلت أعلى زيادة فى وزن جسم الطانر الحى بالمقارنة بالمجموعة المفذاة على عليقه بها ٥. ٠ جم مضاد حيوى/كجم عليقة، كما أظهرت النتائج وجود زيادة ملحوظة فى وزن الجسم اليومى للطائر فى المجموعة المفذاة على عليقة تحتوى على مستويات مختلفة من زيت الزنجبيل أوزيت القرفة وه٢.ا ٠ل زبت الزنجبيل وه٢.ا مل زيت القرفة/كجم عليقة بالمقارنة بالمجموعة المفذاة على ٥. ٠ جم مضاد حيوى /كجم علبعة، كما لم يسجل اختلافات كبيرة فى استهلاك الغذاء بين المعاملات خلال فترة التجربة (عمر ٣٠١، ٣٥ و١ه اسابيع)، وتم تقدير افضل معامل تحويل للغناء فى المجموعة المفذاة على عليقة تحتوى على ٠ . ١ ٠ل زيت القرفة/كجم عليقة، بينما تم تقدير اقل معامل لتحويل الغذاء فى المجموعة المفذاة على ٥. ٠ جم مضاد حيوى/كجم عليقة، بالإضافة الى نسبة كلا من الذبيحة صافى بلون تريبش، الذبيحة بالريش والقانصة تأثرت بمعاملات الطيقة بشكل ملحونل ويمكن الاستنتاج ان زيت الزنجبيل وزت القرفة تعتبر بدائل جيده للمضادات الحيوية فى علانق السمان اليابانى النامى [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Zagazig Journal of Agricultural Research is the property of Egyptian National Agricultural Library (ENAL) and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index