دورية أكاديمية

EVALUATION OF LACTOBACILLI PROPERTIES AND THEIR ANTIBACTERIAL SUBSTANCES BY USING SWEET WHEY AS GROWTH MEDIUM AGAINST PATHOGENIC BACTERIA.

التفاصيل البيبلوغرافية
العنوان: EVALUATION OF LACTOBACILLI PROPERTIES AND THEIR ANTIBACTERIAL SUBSTANCES BY USING SWEET WHEY AS GROWTH MEDIUM AGAINST PATHOGENIC BACTERIA.
Alternate Title: تقييم خصائص اللاكتوباكيلي والمواد المضادة للبكتيريا عن طريق استخدام مصل اللبن الحلو كوسيط نمو ضد البكتيريا المسببة للعدوى. (Arabic)
المؤلفون: Noureldein, Radwa E., M. M., Zaki, A. A., Refaat, A. F., Abdelsalam, K. A., El-Dougdoug, Abou-Taleb, Khadiga A., Amin, Shimaa A.
المصدر: Arab Universities Journal of Agricultural Sciences; 2020, Vol. 28 Issue 3, p777-795, 19p
مصطلحات موضوعية: LACTOBACILLUS, ANTIBACTERIAL agents, PATHOGENIC bacteria, FOOD preservation, DAIRY microbiology
Abstract (English): The increasing demand of consumers who look for natural safe products and associated health risks of chemically treated and refined goods food products led to the introduction of alternative technologies for Preservation and maintenance of dietary freshness. One of such Preservation technology requires the use of Lactobacilli as starter culture for the preservation of food matrixes planned. The present study was designed to evaluate sweet whey low-cost by- product of dairy manufacture as a substrate for the selection of Lactobacilli with proven antibacterial activity to be used as biopreservation for fermented dairy product. Human population has used dairy products, including milk, as a source for Lactic acid bacteria (LAB). The positive impact of the given bacteria as a diet supplement has been of concern to researchers. The target of this study is to examine Lactobacillus species isolated from dairy products i.e. raw milk alongside cheese, with potential activities. Using the Sweet whey as growth medium for Lactic acid bacteria. Also, tested of antibacterial activities. Sweet whey (sw) proved to be suitable medium alternative to the expensive commercial De Man-Regosa-Sharp medium for the growth and production of antibacterial substances by isolated lactic acid bacteria isolates. Therefore, was used throughout the present work. A number of 32 isolates were obtained from raw cow milk (16 isolates), goat milk (9 isolates) and cottage cheese (7 isolates) using the specific De Man-RegosaSharp medium (MRS) for the isolation of LAB, these isolates were identified up to genus as strains of Lactobacillus spp. Among 32 isolates of Lactobacillus spp., there are twenty four isolates antagonized of the all seven tested pathogenic bacteria. The screened Lactobacillus spp. isolates were characterized and selected the best bio agent isolate against pathogens was identified using 16s DNA gene to Lactobacillus brevis. This strain was resistant to NaCl (2-6.5 %), produces dioxide carbon (CO2) and showed good growth in different temperature (10°, 15, 45°C) and fermented of many sugars. As per the outcomes shown herein, the strain in question was thought to be antimicrobial bacterium produced a variety of metabolites, including butyric, formic, lactic, citric, and sorbic acid. The given set of activities adds to microbiological safety by helping control microorganism growth, and inhibiting pathogenic bacteria by using the lower-cost sweet whey. Therefore, more detailed work on isolating and characterizing antibacterial bacteria from the locally produces dairy items, and augmenting their growth could be needed for the creation of biopreservative foods. [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Abstract (Arabic): أدى الطلب المتزايد من المستهلكين الذين يبحثون عن منتجات آمنة طبيعية وما يرتبط بها من مخاطر صحية للمنتجات الغذائية المعالجة كيميائياً والمكررة إلى إدخال تقنيات بديلة للحفاظ على النضارة الغذائية والحفاظ عليها. تتطلب إحدى تقنيات الحفظ هذه استخدام العصيات اللبنية كمزرعة بادئة للحفاظ على مصفوفات الطعام المخطط لها. صممت الدراسة الحالية لتقييم مصل اللبن الحلو وهو منتج ثانوي منخفض التكلفة لتصنيع الألبان كركيزة لاختيار العصيات اللبنية ذات الفعالية المضادة للبكتيريا المثبتة لاستخدامها كحفظ حيوي لمنتج الألبان المخمر. استخدم البشر منتجات الألبان ، بما في ذلك الحليب ، كمصدر لبكتيريا حمض اللاكتيك (LAB). كان التأثير الإيجابي للبكتيريا المعينة كمكمل غذائي مصدر قلق للباحثين. الهدف من هذه الدراسة هو فحص أنواع Lactobacillus المعزولة من منتجات الألبان ، مثل الحليب الخام إلى جانب الجبن ، مع الأنشطة المحتملة. استخدام مصل اللبن الحلو كوسيط نمو لبكتيريا حمض اللاكتيك. أيضا ، تم اختباره من الأنشطة المضادة للبكتيريا. أثبت مصل اللبن الحلو (SW) أنه بديل متوسط ​​مناسب لوسط De Man-Regosa-Sharp التجاري الباهظ الثمن لنمو وإنتاج المواد المضادة للبكتيريا بواسطة عزلات بكتريا حمض اللاكتيك المعزولة. لذلك ، تم استخدامه في جميع أنحاء العمل الحالي. تم الحصول على 32 عزلة من حليب البقر الخام (16 عزلة) وحليب الماعز (9 عزلات) وجبن القريش (7 عزلات) باستخدام وسط De Man-RegosaSharp المحدد (MRS) لعزل LAB. تم التعرف على العزلات حتى الجنس كسلالات من Lactobacillus spp. من بين 32 عزلة من Lactobacillus spp. ، هناك أربع وعشرون عزلة معادية لجميع البكتيريا المسببة للأمراض السبعة المختبرة. تم فحص Lactobacillus spp. تم توصيف العزلات وانتقاء أفضل عزل حيوي ضد مسببات الأمراض وتم التعرف عليه باستخدام جين DNA 16s لمرض Lactobacillus brevis. كانت هذه السلالة مقاومة لكلوريد الصوديوم (2-6.5٪) ، وتنتج ثاني أكسيد الكربون (CO2) وأظهرت نموًا جيدًا في درجات حرارة مختلفة (10 ، 15 ، 45 درجة مئوية) ومخمرة للعديد من السكريات. وفقًا للنتائج الموضحة هنا ، يُعتقد أن السلالة المعنية هي بكتيريا مضادة للميكروبات تنتج مجموعة متنوعة من المستقلبات ، بما في ذلك حمض الزبد ، والفورميك ، واللاكتيك ، والستريك ، والسوربيك. تضيف مجموعة الأنشطة المحددة إلى السلامة الميكروبيولوجية من خلال المساعدة في التحكم في نمو الكائنات الحية الدقيقة ، وتثبيط البكتيريا المسببة للأمراض باستخدام مصل اللبن الحلو منخفض التكلفة. لذلك ، هناك حاجة إلى مزيد من العمل التفصيلي حول عزل وتوصيف البكتيريا المضادة للبكتيريا .من منتجات الألبان المنتجة محليًا ، وقد .تكون هناك حاجة إلى زيادة نموها لإنتاج أغذية تحفظ حيويًا [ABSTRACT FROM AUTHOR]
Copyright of Arab Universities Journal of Agricultural Sciences is the property of Arab Universities Union of Agricultural Sciences and its content may not be copied or emailed to multiple sites or posted to a listserv without the copyright holder's express written permission. However, users may print, download, or email articles for individual use. This abstract may be abridged. No warranty is given about the accuracy of the copy. Users should refer to the original published version of the material for the full abstract. (Copyright applies to all Abstracts.)
قاعدة البيانات: Complementary Index
الوصف
تدمد:11102675
DOI:10.21608/ajs.2020.153539